De kruidenthee van de oude Ardenner : Bron van populaire overtuigingen en tradities
> Pers & Media > De kruidenthee van de oude Ardenner : Bron van populaire overtuigingen en tradities
De kruidenthee van de oude Ardennees : Bro van populaire overtuigingen en tradities
Hij heeft het gemaakt, Lucien Tilman, een kleine apotheker uit Bomal, sinds de dag dat hij op het idee kwam van de “Kruidenthee van de oude Ardennees”. De dorpsapotheek is gegroeid tot een laboratorium. Het produceert heilzame kruidenthee die wordt geëxporteerd naar Europa, Libanon, Taiwan, West-Afrika. De beeltenis van de vrolijke en mollige priester wordt vergezeld van het parfum van bloeiende planten. Het verhaal van deze toverdrank is interessant, het herinnert ons aan een vruchtbare natuur, die onze voorouders in overvloed gebruikten. Veel van de “autochtone” mensen in de Ardennen werden genezen door planten voordat de chemie zijn intrede deed. De planten werden door henzelf, met de hand geoogst en vervolgens geconsumeerd als een infusie. Mensen deden kuren van kruidenthee in plaats van bij de dokter in de rij te gaan staan. Dit was in de zeden van de tijd. Er werd gediscussieerd over de deugden van deze of gene plant, de plaatsen die geschikt zijn om te plukken.
Kleine bedrijven die de grondstoffen verwerkten, opereerden empirisch ten zuiden van de lijn Samber-en-Maas, vooral in de regio Ath en Lessines. Ze werden bevoorraad door verzamelaars van brem, essenbladeren of valeriaanwortels.
Deze planten werden geknipt, geplet, gedroogd, alvorens rechtstreeks aan de consument te worden gedistribueerd. Een hele gezondheidscultuur draaide om medicinale planten. Men deed aan kruidengeneeskunde zonder het te weten.
Lucien Tilman wist het echter wel! De vreugdevolle intrede van kruidenthee in zijn apotheek begon aan het eind van de jaren veertig van de vorige eeuw. Zijn eerste recept, met een edele oude man uit onze streken, was een kalmerende, diuretische drank, die hoge bloeddruk bestreed. Een specialiteit, zoals ze vroeger zeiden, voor de eeuwwisseling en de grote industrialisering. Het was een onverwacht succes. Eerst in het dorp, daarna in de omgeving en nog iets later in het hele land. De marktventers hadden het over een wondermiddel dat mensen tot 100 jaar lang laat leven. De droom die door mond-tot-mondreclame wordt overgebracht… Dit doet glimlachen, net als om feeën en kabouters, maar zoals Patrice de la Tour du Pin het zo mooi zei: “Daar waar geen legendes meer bestaan, is men veroordeeld tot een kille dood”.
Terwijl het bedrijf groeit, komt er een wet die het gebruik van de term “thee” voor kruidenremedies verbiedt. Geen probleem, Tilman maakt nu infusies uit de Ardennen. Naast het originele drankje worden er infusies toegevoegd voor reuma, de bloedsomloop en de luchtwegen. Alles in bulk gepresenteerd in aantrekkelijke dozen, of in individuele infusies die gemakkelijker te gebruiken zijn, of zelfs in capsules die kunnen worden ingeslikt. De theelepel, de zeef, het is misschien beter, vriendelijker, maar we hebben nooit tijd. De individuele zakjes ziet men nu overal. Gelukkig dat de hele selectie nog steeds gemaakt wordt van planten!
Het bedrijf is voortdurend bezig met het perfectioneren van de verwerking en gaat met zijn tijd mee door pastilles met wortelextract aan te bieden en milde afslanktabletten op basis van zeewier en artisjokextracten, niettemin is het ten eerste bekend om zijn kwaliteit van de productie: In drie generaties uit de praktijk hebben we een gedegen ervaring, zegt Vincent de Cuyper, een van de drie apothekers die verbonden is aan het management. Alle doorgelaten grondstoffen uit het buitenland zijn microscopisch onderzocht: zuiverheidscontrole van pesticiden, micro-organismen, schimmels, insecten en andere vreemde elementen. Het zoeken naar residuen is van essentieel belang. Onze producten moeten perfect zijn als we concurrerend willen zijn in een snelgroeiende markt.
Het is waar dat bijvoorbeeld planten uit Oost-Europese landen niet gevrijwaard zijn van vervuiling door wind of zure regen. Het feit dat een plant wild is, betekent niet dat hij gezond is. Tegenwoordig zijn medicinale plantenculturen niet vrij van chemicaliën. Sinds het begin der tijden heeft de mens planten gebruikt om ziekten te genezen, omdat er vroeger nog geen sprake was van vervuiling.
Vandaag de dag dienen er duizend voorzorgsmaatregelen genomen te worden om een kwaliteitslabel te krijgen. Er moet zorgvuldig worden omgegaan met de oogstdatum, de oogstmethoden, het stadium vegetatieve groei van de plant. Ook de betrouwbaarheid van tussenpersonen en andere “handelaren” die de kruidenspecialisten voorzien van grondstoffen, soms semi-onbewerkte grondstoffen dient gecontroleerd te worden. Het belang van het grote publiek voor geneeskundige planten laat improvisatie niet langer toe. Jaarlijks worden tientallen tonnen ingevoerd uit landen waar de arbeidskosten goedkoop zijn: Marokko, Egypte, Turkije, Turkije, India, Madagaskar……. Lindebloesem, kamille, munt, verbena, sinaasappelboom zijn de meest populaire kruidentheeën.
Zozeer zelfs dat de natuur in sommige delen van de wereld op de proef wordt gesteld. Ecologen maken zich zorgen: dit soort oogst, die te intensief wordt, kan natuurgebieden met een hoge biologische waarde in gevaar brengen. Het zou ideaal zijn om de teelt van deze geneeskrachtige planten in ons land te realiseren, met behulp van moderne technologie en door de beperking van het gebruik van chemische meststoffen. Dit zou voor een deel de georganiseerde roofbouw in arme landen vermijden. Mogelijk in de nabije toekomst…….. ?
Zijn geneeskrachtige planten geneesmiddelen? Kruidengeneeskunde heeft zijn plaats in de moderne geneeskunde. De empirische methode heeft plaatsgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek. Onder de duizenden plantensoorten op aarde worden nog steeds nieuwe eigenschappen ontdekt. Maurice Vanhaelen, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel, dringt aan op het rituele en smaakaspect van de consumptie van kruidenthee en waarschuwt gebruikers tegen misleidende reclame. We mogen kruidenthee niet blindelings drinken. Laten we ook op onze hoede zijn voor zelfmedicatie: wat uit de natuur komt is per definitie goed! Elke ziekte vereist een medische diagnose.
Alleen zo kan men gezond worden met planten …
voor Le Soir, page 9 – 04/11/1995
référence interne: t-19951104-Z0A86G
référence Hermes: 23701