De wraak van de planten

tilman_contact-batiment

> Pers & Media > De wraak van de planten

De wraak van de planten

Het enthousiasme van de vorige eeuw voor “alles-chemisch” en synthetische moleculen heeft fytotherapie naar de achtergrond verbannen. Met name dankzij de wetenschappelijke vooruitgang zijn de planten nu weer in opkomst.
En op Belgische bodem vinden we er een aantal die zeer nuttig zijn voor onze gezondheid. Op voorwaarde dat je niets doms doet.
Belgische gids voor kruidengeneeskunde

Berendruif
Arctostaphylos uva-ursi

Al sinds lange tijd werd de effectiviteit van het blad van de berendruif waargenomen bij urineweginfecties. Het vervangt geen antibiotica, maar het is een van de beste natuurlijke urine antiseptica, veel gebruikt. Studies wijzen er ook op dat het de prostaatklier kan ontlasten. Het is niet aan te raden om het voor langere tijd te gebruiken.

Calendula
Calendula officinalis

Inwendig stimuleert de goudsbloem de lever en galblaas, bestrijdt gastro-intestinale infecties en ontstekingen. Het interne gebruik ervan moet echter worden voorbehouden aan medisch deskundigen. Uitwendig is het ideaal voor de behandeling van een groot aantal kleine zweren: dermatosen, acne, brandwonden, zonnebrand…

Citroenmelisse
Melissa officinalis

Soms wordt het ten onrechte “citroengras” genoemd omdat de verkreukelde bladeren een citroengeur afgeven. Het verbetert de spijsvertering, vermindert angst, nervositeit en slaapstoornissen. Effectief in het geval van spasmen, vooral spijsverteringsproblemen, is het kalmerend en zeer aangenaam om te drinken, vooral als kruidenthee. De anxiolytische effecten zijn bevestigd door klinische studies.

Erysimum
Sisymbrium officinale

Deze plant, die langs de weg en in braakliggende terreinen groeit, heeft een gunstig effect op het strottenhoofd en de keelholte. Het wordt toegeschreven met antitussieve en slijmoplossende eigenschappen. Het is de ideale plant voor sprekers, zangers en acteurs om het stemverlies te verlichten.

Klimop
Hedera helix

Verschillende klinische studies hebben de effectiviteit van klimopbladeren bij het verlichten van bronchitissymptomen bij volwassenen en bronchiale astma bij kinderen bevestigd. Klimop is ook effectief in de strijd tegen veneuze insufficiëntie. Het is gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen.

Matricaria (Duitse kamille)
Matricaria recutita

Goedkoop en zeer aangenaam om te proeven, kamille (de bloeiende toppen) is “krampstillend”: het behandelt spijsverteringsstoornissen, verlicht koliek bij kinderen, spasmen en ontstekingen van het spijsverteringskanaal. Bij uitwendig gebruik is het ontstekingsremmend en kalmeert insectenbeten, jeuk, roodheid en huidirritatie…….

Meidoorn
Crataegus monogyna

Bekend bij de Grieken en Romeinen, die het al gebruikten bij hartkloppingen en zelfs bij slapeloosheid, is meidoorn de basisplant van het cardiovasculaire systeem. Het helpt het hart zichzelf weer op te bouwen. De WHO erkent het gebruik van meidoorn om congestief hartfalen te behandelen. Het helpt ook om emoties te beheersen.

Paardenkastanje
Aesculus hippocastanum

Het gestandaardiseerde paardenkastanje-extract behandelt effectief veneuze circulatiestoornissen: spataderen, aambeien, zwaarte en zwelling van de benen. Klinische tests tonen aan dat de werkzaamheid vergelijkbaar is met die van compressiekousen. Paardenkastanje bevordert de veneuze terugvoer van de bloedstroom naar het hart en de lever, inclusief de hersenen.

Primula officinale
Primula veris

Het wordt gebruikt bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen en chronische bronchitis. De bloemen, rijk aan slijm, verzachten en verzachten de hoest. De wortels bevatten saponinen, die een slijmoplossende werking hebben.

Serpolet (wilde tijm)
Thymus serpyllum

De serpolet is een krampstillend en ontstekingsremmend, dat irritaties van de luchtwegen en de darm kalmeert. Het is geïndiceerd om hoesten, griepachtige aandoeningen en colitis te kalmeren. Te drinken als kruidenthee met honing. In mondspoeling behandelt het ontstekingen van het tandvlees en in gorgelen verzacht het de keelirritaties.

Sint-Janskruid
Hypericum perforatum

De werkzaamheid bij de behandeling van depressie, dicht bij die van sommige antidepressiva, wordt bevestigd door klinische studies. Let op: depressie vereist medische begeleiding! Niet te combineren met geneesmiddelenbehandeling (immunosuppressiva, antistollingsmiddelen, anticoagulantia, anticonceptiva, antiretrovirale middelen…). Het is een effectieve plant, maar zelfmedicatie wordt niet aanbevolen.

Valeriaan
Valeriana officinalis

Het wordt ” Plantaardig Valium” genoemd. Valeriaan wordt gebruikt voor de behandeling van slaapstoornissen en zenuwaandoeningen. Bij gebruik in aanbevolen doseringen wordt u ’s morgens niet wakker met een “kater” gevoel (wat gebeurt met synthetische slaappillen).

Venkel
Foeniculum vulgare

Verwar venkel niet met dille. De twee planten lijken op elkaar en behoren tot dezelfde familie. Venkelzaad verlicht koliek bij kinderen, behandelt spijsverteringsstoornissen en ontstekingen van de luchtwegen. Het stimuleert ook de lactatie bij jonge moeders. Venkel werd zeer gewaardeerd door Hildegarde de Bingen, de beroemde non, literator en componist uit de 12e eeuw.

Weegbree
Plantago major

De bloeiende luchtdelen (gebruikt als kruidenthee) van deze semi-vivore plant, die overal groeit, behandelen infecties en ontstekingen van de luchtwegen en slijmvliezen van de mond en keelholte. Uitwendig kalmeert de weegbree insectenbeten, snijwonden en brandwonden.

Witte berk
Betula pubescens

Alles is goed van de “boom der wijsheid”: de jonge bladeren, het sap, de knoppen en de schors. De hulp bij de behandeling van matige pijn in de urinewegen wordt goed herkend. De infusie of extracten van witte berkenbladeren (in de apotheek) hebben diuretische en drainerende eigenschappen.

We kunnen spreken van een pendeleffect. In de vorige eeuw heeft de explosie van gezuiverde of synthetische geneesmiddelen (aspirine, kinine, penicilline….), gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, ertoe geleid dat planten hun aantrekkingskracht verliezen. Ze waren enkel nog goed voor een paar bo-bos die geabonneerd zijn op “kruidentherapie”. Waarom dan deze spectaculaire comeback? Om te voldoen aan onze verlangens om op een meer “natuurlijke” manier te leven? Ja, voor een deel ongetwijfeld. Planten zijn vooral terug omdat de wetenschap met sprongen vooruitgaat. Planten worden beter bestudeerd, hun eigenschappen worden geïdentificeerd en (in bepaalde gevallen) wetenschappelijk aangetoond.
En bovenal zijn de extractiemethoden uiterst efficiënt geworden. “In de 20e eeuw waren de extractiemethoden traditioneel”, aldus Yvan Dierckxsens, wetenschappelijk directeur van het laboratorium Tilman, dat gespecialiseerd is in kruidengeneesmiddelen. In het verleden zijn er slechte ervaringen geweest, omdat we de samenstelling van de planten niet kenden. Het is pas in de laatste vijftien jaar dat we de analytische methoden beheersen die ontworpen zijn om hun complexe samenstelling te begrijpen. »

De “cocktail” is beter!

Ongeveer 50% van de huidige geneesmiddelen is afkomstig van planten in de breedste zin van het woord. Interessante moleculen worden uit de plant geëxtraheerd en vervolgens in het laboratorium gereconstitueerd, hetzij door synthese of door middel van biotechnologie. Salicylzuur in aspirine is het beste voorbeeld. Met andere woorden, we kunnen ons redden zonder de plant. “Vandaag weten we dat niet alle gemodificeerde geïsoleerde moleculen even betrouwbaar zijn in vergelijking met de complexe mengsels in planten”, vervolgt Yvan Dierckxsens. Door hun doeltreffendheid te verbeteren, zijn hun toxiciteit en bijwerkingen soms zelfs toegenomen. In sommige moleculen is de kloof tussen de toxische en therapeutische marges uiterst klein. Een paar jaar geleden ontdekten wetenschappers dat de therapeutische effectiviteit van een kruidengeneesmiddel veel krachtiger was wanneer verschillende moleculen in synergie werden gebruikt. Dit mengsel van werkzame stoffen heet: een gestandaardiseerd extract, en het moet in zijn totaliteit en integriteit worden gevonden in het eindproduct dat nu ” fyto-geneesmiddel” of kruidengeneeskunde wordt genoemd. ».

Het fyto-geneesmiddel is een geneesmiddel dat niet één enkel plantenmolecuul bevat (zoals in conventionele geneesmiddelen) maar gestandaardiseerde extracten (bijv. wortel) van planten. In bladeren, wortels en bloemen werken honderden verbindingen samen met ongelooflijke synergiën. De effectiviteit van alle werkzame en nuttige moleculen van de plant (totum genoemd) is veel groter dan de som van de eigenschappen van elk van de componenten. Het doel? Verzorg uzelf beter en met meer veiligheid.

In België mogen fyto-geneesmiddelen pas in de apotheek op de markt worden gebracht nadat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) groen licht heeft gegeven. Zij volgen dus dezelfde procedure als conventionele geneesmiddelen, ook al is het registratiedossier minder omslachtig.

Europa heeft besloten in te grijpen, omdat de status van planten complex en ingewikkeld is. Om hun commercialisering te harmoniseren, zijn er instrumenten in het leven geroepen voor bedrijven die fyto-geneesmiddelen op de markt willen brengen. In 2004 werd binnen het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een “Comité voor kruidengeneesmiddelen” opgericht. Zijn rol is het schrijven van monografieën over medicinale planten. De monografieën beschrijven de samenstelling van de geneesmiddelen, de farmaceutische vorm, de dosering, de indicaties en contra-indicaties, de bijwerkingen, enz. “Dit zijn directories van de geneeskrachtige eigenschappen van planten”, legt Michel Frédérich, hoogleraar en onderzoeker aan de afdeling Farmacie van de Universiteit van Luik, uit. Op Europees niveau hebben deze monografieën betrekking op ongeveer 200 fyto-geneesmiddelen. België heeft de registratie van ongeveer 50 van hen toegestaan. Waarom? Om de eenvoudige reden dat we in ons land niet dezelfde planten gebruiken als bijvoorbeeld in Oekraïne. Toegestane fyto-geneesmiddelen hebben onder andere de volgende indicaties: aandoeningen van de luchtwegen, spijsverteringsstelselaandoeningen, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (slaap, depressie, stress), urogenitale aandoeningen en hormonale aandoeningen. Een voorbeeld: bij de behandeling van goedaardige prostaathyperplasie, een veel voorkomend probleem bij mannen ouder dan 50 jaar, wordt naast de Florida palmboom, een tropische plant met erkend gebruik, brandnetelwortel- of pompoenpitten, planten die in België voorkomen, veel gebruikt. »

Fyto-geneesmiddelen kunnen worden geregistreerd wanneer de planten zijn geselecteerd op basis van “well established use” of “traditional use”. In het eerste geval is de doeltreffendheid ervan bewezen door wetenschappelijke studies. Deze omvatten echinacea, valeriaan, Sint-Janskruid, paardenkastanje en klimop. In het geval van “traditioneel gebruik” bestaan er geen wetenschappelijke studies of worden deze niet als van voldoende kwaliteit beschouwd. Alleen de ervaring “bewijst” de veiligheid van het product. Om de fyto-geneesmiddelenstatus van een plant te kunnen claimen, moet de plant al minstens dertig jaar van oudsher worden gebruikt. Laten we het voorbeeld van kamille nemen. De voordelen ervan zijn nooit wetenschappelijk bewezen, maar iedereen weet dat “het werkt”: Duitse kamille is ontstekingsremmend, krampstillend en bevordert de spijsvertering.

Fyto-geneesmiddelen vs. voedingssupplementen

“Het fyto-geneesmiddel wordt geproduceerd volgens farmaceutische normen en wordt alleen in de apotheek verkocht”, benadrukt Caroline Stévigny, docent aan de Faculteit Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel. Een voedingssupplement wordt niet volgens farmaceutische normen geproduceerd, maar volgens voedselnormen. Het profiteert van een breder verkoopkanaal. Het is overal te vinden, ook op het internet. Er is nog steeds veel verwarring in de hoofden van de mensen over dit onderwerp. Laten we herhalen: om kwaliteitsfytogeneesmiddelen of voedingssupplementen te verkrijgen, moet je naar de juiste plaats gaan, namelijk naar een apotheek. Apothekers worden opgeleid in plantenkennis. »

Onder de voedingssupplementen is er een grote heterogeniteit. Alvorens ze te kopen in een lokaal verkooppunt, is het nuttig om jezelf een aantal goede vragen te stellen. Wat absorbeert u werkelijk door een capsule “vitaminen” door te slikken? Waar is het gemaakt? Hoe werden de vitaminen geëxtraheerd? Met welke oplosmiddelen? In het algemeen wordt in de bijsluiters van voedingssupplementen niets gezegd over deze kwesties. “Als je geen scholing hebt, zijn planten moeilijk te begrijpen”, zegt Michel Frédérich. Wanneer u ze in de apotheek koopt, kunt u zeker zijn van de kwaliteit van het product. En pas op voor voedingssupplementen die op het internet worden verkocht! Mijn collega’s van de Universiteit van Toulouse hebben een onderzoek uitgevoerd dat in 2012 is gepubliceerd door Sciences et Avenir. Van de 100 geteste voedingssupplementen op basis van kruiden (voornamelijk producten die de seksuele prestaties verbeteren of afslankproducten), bevatte meer dan twee derde niet-conforme producten. Bovendien heeft een studie die in 2015 in het Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis is gepubliceerd, aangetoond dat 61% van de geteste producten vervalst is.

Is fytotherapie een alternatieve geneeskunde? “Nee,” roepen onze gesprekspartners uit in koor. “De verwarring onder het publiek is nog steeds enorm,” zegt Caroline Stévigny. Het is goed verankerd in de hoofden van de mensen: omdat planten als “natuurlijk” worden beschouwd, wordt kruidengeneeskunde vaak geclassificeerd als een alternatieve geneeskunde. Fytotherapie is geen alternatieve geneeskunde! Neem de schimmel phalloid amaniet, het is natuurlijk maar zeer giftig. Digitalis is giftig, het kan hartproblemen veroorzaken. “Laten we dus nooit uit het oog verliezen dat de natuur niet zo lief is. Wat “natuurlijk” is, is niet noodzakelijkerwijs gezond. En laten we deze naïeve overtuiging vermijden dat, omdat het een plant is, het goed is voor je gezondheid. “Je kunt jezelf doden met planten”, waarschuwt Michel Frédérich. Denk aan de belladonna of monnikskap. Deze laatste, een hoogteplant, zeker zeldzaam in België, is de meest giftige plant in Europa! Of hemlock, die veel voorkomt in ons land. Het groeit langs de wegen en lijkt op de wilde wortel. Er zijn planten met chronische toxiciteit. Smeerwortel wordt niet aanbevolen voor inwendig gebruik, omdat het op de lange termijn giftig is voor de lever. Aan de andere kant, bij uitwendig gebruik, als zalf of lotion, wordt deze plant erkend in de behandeling van spier- en gewrichtsblessures. »
Let er bij het zelf oogsten van wilde planten op dat u geen fouten maakt bij de identificatie. “Je moet een goede kennis van botanie hebben en de oogst beheersen”, vervolgt Caroline Stévigny. Zelfs kenners kunnen fouten maken. Het is net als bij paddenstoelen. Een ander voorbeeld: lelietjes van de vallei is een van de meest giftige planten in België. Het is beter om te weten, want het groeit op dezelfde plaatsen als berenknoflook, die steeds vaker wordt geoogst om soepen te maken, die zeer goed zijn. Wanneer u de planten zelf plukt, moet u ook bepaalde droogregels in acht nemen. Elke plant moet anders worden behandeld. Sommige zijn interessanter als ze vers zijn, andere als ze droog zijn. In valeriaan wordt bijvoorbeeld gedroogde wortel gebruikt. Wees ook voorzichtig op de plaats van de oogst. U dient zich te verwijderen van stedelijke gebieden en uitwerpselen van dieren, alleen datgene te kiezen waar u absoluut zeker van bent en daarna uw handen grondig te wassen. »

Het geval van slapeloosheid

“Vandaag de dag zijn de belangrijkste pathologieën chronisch, zoals diabetes, reuma, hypertensie en depressie,” zegt Yvan Dierckxsens. Deze pathologieën worden op lange of zelfs zeer lange termijn behandeld. Daarom moeten de behandelingen gepaard gaan met een hoog niveau van veiligheid.

Conventionele geneesmiddelen zijn echter niet erg geschikt voor langdurige behandeling, omdat ze zijn ontworpen voor acute situaties. Laten we het voorbeeld nemen van slapeloosheid. Benzodiazepinen worden voorgeschreven om het te behandelen. Deze moleculen zijn zeer effectief en zeer actief voor een korte periode. Het probleem met slapeloosheid is dat de meerderheid chronisch is. Op de lange termijn wordt het product gevaarlijk. Het veroorzaakt verlies van alertheid en geheugen, verhoogt het risico op breuken en het risico op de ziekte van Alzheimer. Gevallen van dementie zijn bekend in bejaardentehuizen. Benzodiazepines zijn ook een verslavingsprobleem. We verhogen gewoon de doses, de patiënt kan niet meer zonder, het wordt een drug. Ongeveer 10% van de bevolking is afhankelijk van benzodiazepinen, terwijl het gebruik ervan wordt aanbevolen voor maximaal drie weken! Mensen zijn zich er niet altijd van bewust dat het voortgezette gebruik van bepaalde drugs de kwaliteit van leven beïnvloedt. » Wanneer je last hebt van slapeloosheid, zijn sommige planten zeer geschikt. Ze creëren geen afhankelijkheid of verslaving en hun effect neemt mettertijd toe. Twee planten verdienen aandacht bij de behandeling van chronische slapeloosheid. Valeriaan groeit in België in het wild in vochtige streken en kan twee meter hoog worden. Het is vooral interessant in de REM-slaapfase (de droomfase), omdat het zorgt voor een betere kwaliteit van de slaap en een betere waakzaamheid gedurende de dag, wat niet het geval is bij benzodiazepinen. In de chronische benadering is valeriaan op de lange termijn zeer interessant. Bij inslaapproblemen daarentegen is passiebloem het meest geschikt (het is de enige plant die in dit dossier wordt vermeld die in België niet groeit). Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, daalt de passiebloem tot ongeveer 600 variëteiten. “Passiebloem is zeer goed gedocumenteerd”, zegt Yvan Dierckxsens. Moderne technieken hebben ons geholpen om de voorouderlijke kennis beter onder de knie te krijgen. De doeltreffendheid ervan is bevestigd door klinische studies. Het kan ook helpen bij de ontwenning van benzodiazepines. Veel oudere mensen gebruiken het. Vandaag de dag zijn sommige verpleeghuizen “zombie”-huizen waar mensen op de dood wachten. Echter, planten zijn echt effectief om uit die staat van verdoving te geraken. De autoriteiten beginnen zich bewust te worden van het probleem van benzodiazepine-afhankelijkheid. Onder hun bijwerkingen is het risico van vallen zeer hoog. Eén op de drie senioren valt minstens één keer per jaar. Vrouwen vallen twee keer zoveel als mannen. Valpartijen, met breuken, hebben enorme psychosociale en financiële gevolgen. Deze vertegenwoordigen voor de Belgische staat een kost van 308 miljoen euro per jaar! Voor de toekomst is het daarom van groot belang om de mentaliteit te veranderen. In Vlaanderen beginnen de zaken te veranderen. Sinds vijf jaar voeren de gezondheidsautoriteiten jaarlijks eind april een preventie- en sensibiliseringscampagne rond het thema “Van slaappillen kan je vallen”. Tot nu toe waren preventiecampagnes beperkt tot het zeggen van “stoppen met het innemen van slaappillen”, zonder dat er alternatieven werden geboden. Mensen bleven liever in hun pseudo-comfort. Vandaag de dag zijn de oplossingen op basis van kruiden bekend en het is dringend noodzakelijk om ze onder de aandacht van het grote publiek te brengen. »

Een uitstekend preventiemiddel

De moderne kruidengeneeskunde maakt nu deel uit van de MAC, alternatieve en complementaire geneeskunde. Volgens Caroline Stévigny zijn patiënten op zoek naar uitgebreide medische zorg. Patiënten willen, naast de klassieke en curatieve geneeskunde, ook een begeleiding door MAC’s, met hun holistische aanpak. En fytotherapie heeft er een perfecte plaats in. “Er zijn veel belangrijke ziekten waarop we kunnen anticiperen”, besluit Yvan Dierckxsens. Planten zijn effectief in preventie. Wist u dat in het oude China artsen werden betaald als de mensen gezond waren? We moeten anticiperen, we moeten rekening houden met de eerste tekenen. Mensen zijn zich hier meer en meer van bewust, mentaliteiten beginnen langzaam te veranderen, het onderwijs begint te werken. »

Barbara Witkowska, journaliste
voor Le vif l’express – 20 Mei 2016

Start met typen en druk op ENTER om het zoeken te starten.